Manapság már nem számít annyira nagy kuriózumnak a rizstészta. Ez főként abból adódik, hogy nem tartalmaz glutént, így az arra érzékenyek is bátran fogyaszthatják. Na meg persze nem feledkezzünk meg az ázsiai éttermek egyre növekvő számáról sem. A rizstésztát is megannyi féle ételben fel lehet használni, pont úgy mint a nálunk elterjedt búzalisztből készült társát. Nagyon ínycsiklandozó lehet levesekben, egytálételekben vagy akár töltve is. Leginkább két változata terjedt a rizstésztának, ami az alakját illet. Mégpedig a szélesmetéltre igen csak hasonlító vastagabb és cérnametéltre hajazó vékonyabb változat. Én most a szélesebb változatot használtam fel egy nagyon ízletes fűszeres egytálételhez.  Amiből, ha kihagyjuk a csirkét akár a vegáknak is szuper választás lehet egy könnyed vacsorára.

Ázsiai csirkés zöldséges rizstészta


Hozzávalók:

  • 300g rizstészta
  • 600 g csirkecomb filé
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db piros kaliforniai paprika
  • 1 db zöld kaliforniai paprika
  • 1 db lilahagyma
  • 2 szál zöldhagyma
  • 2 db csiperkegomba
  • 3 gerezd fokhagyma
  • negyed citrom leve
  • 1 marék földimogyoró
  • 3 ek olaj
  • frissen őrölt bors

Szójás szósz:

  • 1,5 dl szójaszósz
  • 1 tk reszelt gyömbér
  • 2 ek halszósz
  • 1 ek cukor
  • negyed citrom leve
  • 1 ek chili szósz

Elkészítés:

Egy vokban hevítsük fel az olajat. Dobjuk rá a felcsíkozott csirke combfilét, majd sózzuk, borsozzuk adjuk hozzá a reszelt fokhagymát és negyed citrom levét is. Addig pirítsuk a csirkét amíg szép aranybarnára nem sül.

Tegyünk oda forrni vizet egy nagyobb lábasba, kissé sózzuk meg. Ha felforrt mehet bele a tészta és 3 perc alatt főzzük készre. Szűrjük le és tegyük félre.

Ha a csirke megpirult szedjük ki egy tányérra, majd tegyük félre ezt is. Pótoljuk a wokunkba az olajat ha szükséges, majd jöhetnek a zöldségek.  Mégpedig a felkarikázott zöldhagyma, a felszeletelt lilahagyma, a felcsíkozott paprikák, a hosszában legyalult sárgarépa (én zöldséghámozót használtam) és a felcikkezett gomba is. Körülbelül 3-4 percig pirítsuk nagyon magas hőfokon, mivel az a cél hogy kissé megpiruljon és ne főjön. Jöhet hozzá egy kis só és frissen őrölt bors is. Keverjük össze majd szedjük ki ezt is és tegyük félre.

A wokot töröljük szárazra. Mehet bele a szójás szószunk összes hozzávalója és forraljuk össze 1-2 perc alatt. Mehet is a szószunkba a rizstészta és alaposan oszlassuk el az egész tésztán. Majd már jöhetnek is vissza a wokba a zöldségek és a csirke is.  Villa segítségével forgassuk össze.

Pirítsunk egy maréknyi földmogyorót, majd törjük durvára egy mozsárban. Ezt a kész ételünk tetejére szórhatjuk.

Ezzel készen is vagyunk. Tálalásnál még megszórhatjuk egy kis mogyoróval és apróra vágott friss petrezselyemmel.

Jó étvágyat hozzá!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .