Töltött paprika paradicsomszósszal, amikor a legtöbb ember meghallja ezt a kombinációt gyermekkora jut eszébe és az iskolai menzák. Én legalább is biztosan így vagyok ezzel. Akkoriban nem igazán repestem ezért a nyári receptért, de már-már teljesen megbarátkoztunk egymással. Ugyan kissé felturbóztam az eredeti receptet és talán kissé olaszos ízvilág felé tereltem az összhatást, de a lényeg ugyan az maradt. Ínycsiklandozó, édeskés, fűszeres paradicsomszósz, és a benne puhára főtt töltött paprika. Igen gyakran tálalják ezt az ételkreációt főtt burgonyával, ezt én sem hagytam el, de a petrezselymet felcseréltem friss bazsalikommal. És hát mikor elkészült, akkor valami fantasztikus illat lengte be a konyhát. Nem hiába szoktuk a paradicsomot igen gyakran párosítani a bazsalikommal és a fokhagymával. Csak ajánlani tudom, hogy ha már unjátok a régi retro receptet, akkor próbáljátok ki ezt a változatot is.

Töltött paprika paradicsomszósszal és főtt burival

Hozzávalók

Töltött paprika:

  • 5 db tölteni való fehér paprika (kerekebb alakúak, mert ezeket jobb megtölteni)
  • 5 dkg rizs
  • 60 dkg  darált sertéshús (például:comb)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kk frissen őrölt bors
  • 1 kk őrölt fűszerkömény
  • 1 tk őrölt fűszerpaprika
  • 1 marék friss bazsalikom levél apróra vágva
  • 1 db tojás

Paradicsomszósz:

  • 6 db paradicsom
  • 1 l paradicsomlé
  • 1 db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 ek olívaolaj
  • 1 marék friss bazsalikomlevél
  • 1 ek cukor
  • frissen őrölt bors

Bazsalikomos burgonya:

  • 5 db sárga héjú apróbb szemű burgonya
  • pár levél friss bazsalikom, apróra vágva
  • 1 ek extra szűz olívaolaj

Elkészítés:

Első lépésként tegyünk fel a rizst bő sós vízben főni. Nem kell teljesen puhára főnie a rizsnek maradjon a közepe kissé roppanós .

Majd rakjuk oda a paradicsomszószunkat rotyogni. Egy magasabb falú edényben enyhén pirítsuk meg a zsiradékon a hagymát. Mehet rá a reszel fokhagyma is. Egyet-kettőt keverjünk rajta, majd dobjuk rá az apróbb kockára vágott paradicsomot és a fűszereket is, hagyjuk hagy rotyogjon 4-5 percet. Végül jöhet bele a paradicsomlé és a cukor is. Alacsony hőmérsékleten főzzük körülbelül 10 percet.

Amíg a paradicsomszószunk rotyog, készítsük el a töltött paprikát. A darált húshoz adjunk hozzá mindent a rizs kivételével és alaposan dolgozzuk el a kezünk segítségével. Majd mehet bele a rizs is, és már óvatosabban dolgozzuk el.  A paprikákat szabadítsuk meg magházuktól, oly módon hogy levágjuk a végüket a csuma oldalán, majd kivesszük a magházat, az ereket és az elszabadult magokat is.  A kibelezett paprikákba beletömködjük a tölteléket. De figyeljünk arra, hogy ne tömjük nagyon meg, mert a töltelék kissé még meg fog duzzadni, így szétrepesztheti a paprikánkat. A kimaradt töltelékből készítsünk húsgolyókat, amit a paprikákkal együtt meg tudunk főzni.

Eközben a paradicsomszószunk már össze is rottyant. Fogjunk egy botmixert és homogénre turmixszoljuk le. Rakjuk vissza alacsony hőmérsékletre és helyezzük bele a töltött paprikákat és az esetlegesen kimaradt húsgombócokat is. Várjuk meg míg felforr, majd fedjük le és forrástól számítva legalább 40 percet  főzzük.

Ha szeretnénk burgonyát is főzhetünk mellé. Az apróbb szemű burgonyákat hámozzuk meg majd vágjuk őket hosszában négyfelé. Sós bő vízben főzzük puhára. Majd ha megfőtt csepegtessük le és adjuk hozzá az olívaolajat és a bazsalikomot is. Óvatosan forgassuk össze.

Ezzel el is készültünk. Egy mélytányérba szedjünk a töltött paprikából, locsoljuk meg bőven a paradicsomszósszal és persze a burgonyáról sem feledkezzünk meg.

Jó étvágyat hozzá!

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .