A hidegebb időkre tekintettel ma hoztam nektek egy nagyon szívet és lelket melengető tartalmas levest. A krumpligombóc leves hagyományos és legismertebb elkészítési módja igazán egyszerű. Csinálni kell egy rántott levest és ebben pedig kifőzni a gombócainkat. Na hát az én gombóc levesemnek ehhez nem lesz sok köze, mert hogy kerül bele sok-sok zöldség, hús és egy tejszínes habarást kap a végén. Annyira gazdag és ízes lesz a végeredmény, hogy akár főfogásnak is tökéletes választás lehet, és igazán jól tud esni a hidegebb őszi, téli borongós napokon.
Krumpligombóc leves felturbózva
Hozzávalók:
- 1 nagyobb fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 ek olaj
- 500 g sertés comb
- 3 db répa
- 2 db gyökér
- 1 db karalábé
- 6 db fehér csiperkegomba
- 1 ek friss kakukkfű levél
- bors
- só
Krumpligombóc:
- 500 g burgonya megfőzve
- 200 g búza finomliszt (vagy amennyit felvesz)
- 1 kisebb tojás
- 2 ek friss kakukkfű levél
- só
Tejszínes habarás:
- 2 dl tejszín
- 1 ek keményítő
- fél citrom leve
Elkészítés:
Egy nagyobb levesfőző edényben hevítsük fel az olajat. Az apróra vágott vöröshagymát pirítsuk meg rajta és dobjuk rá a durvára vágott fokhagymát is. Majd jöhet a 2×2 cm-es kockára vágott sertéshús is. Fehéredésig pirítsuk és fűszerezzük is meg ízlés szerint. Ha kissé lepirult a hús adjuk hozzá a megtisztított és kisebb darabokra szelete zöldségeket is. Ezeket is pirítsuk pár percig, majd öntsük fel annyi vízzel, ami bőven ellepi. Főzzük a zöldségeket félpuhára. Ez körülbelül 40 perc lesz.
Amíg a zöldségek főnek készítsük el a gombócokat is. A főtt burgonyát nyomjuk át krumplinyomón. Adjuk hozzá a tojást és a liszt nagy részét is, valamint a sót. Kezdjük el összegyúrni a kezünk segítségével. Ha a tésztánk még nagyon lágy és krumplis állagú adjuk hozzá a maradék lisztet is. Tegyük ki egy munkalapra és ott gyúrjuk készre. Nem kell agyongyúrni, mert egyre puhább lesz a tésztánk. Lisztes kézzel szaggassunk ki nekünk tetsző tésztadarabokat és a tenyerünk között hengergessünk belőlük gombócokat. Én körülbelül diónyi gombócokat készítettem, mert ezek még meg fognak dagadni a levesünkben, ha megfőnek.
Ha levesünkben félpuhák a zöldségek adjuk hozzá a felszeletelt gombát és óvatosan engedjük bele a gombócainkat is. Főzzük addig a levest, amíg a gombócok feljönnek a tetejére. Ha ez megvan készítsük el a habarásunkat a hozzávalókból. Ez mindössze annyi, hogy a hozzávalókat csomómentesre keverjük egymással. Majd hozzáadjuk ezt is a leveshez. Hagyjuk, hogy újra felforrjon és ezzel el is készültünk. Ha gondoljuk friss kukkfűvel még megszórhatjuk a levesünket. Illetve tálalásnál akár apróra vágott petrezselyemmel is megszórhatjuk.
Jó étvágyat hozzá! 🙂