Itt az ősz jöhetnek a sütőtökös receptek. És hát sütőtökből nem csak sós ételek készülhetnek, hanem igazán ínycsiklandozó desszertek is. Az Amerikaiak legnépszerűbb tökös pitéjének receptjét hoztam el most nektek. Bevallom félve kóstoltam meg ezt a desszertet, mert nem nagyon vagyok oda a sütőtökért, így elképzelni sem tudtam, hogy lehet belőle finom desszertet készíteni. Hát így, azt kell mondjam tudnak valamit. Ropogós tészta, karamellizált és fűszeres ízvilágú igazán különleges krém. Az egész alapját a jól lekaramellizált tök adja, no meg persze a fűszerek, mint a fahéj, a gyömbér, és a szerecsendió. Ne féljetek kipróbálni szuperfinom lesz a végeredmény!

Fűszeres sütőtökös pite:

Hozzávalók

Tészta:

  • 300 g liszt
  • 200 g vaj
  • 2 ek tejföl
  • 1 ek cukor
  • 1 nagy csipet só

Krém:

  • 1 kg sütőtökvelő sütve
  • 200 ml habtejszín
  • 2 db tojás
  •  150 g barna cukor
  • 2 tk őrölt fahéj
  • 2 tk őrölt gyömbér
  • 1 tk szerecsendió
  • 1 citrom reszelt héja

Díszítés:

100 ml habtejszín kemény habbá verve

Elkészítés:

Készítsük elő a tököket. Én 2 db kisebb méretű tököt használok. Felvágom őket négybe és egy kibélelt tepsibe fektetem, héjukkal lefelé.  180C-os sütőben körülbelül 50 perc alatt süssük szép arany barnára.

Amíg sül a tök, készítsük el a pitetésztát. A tészta elkészítéséhez rakjuk egy nagyobb keverőtálba a lisztet és morzsoljuk el a hideg vajjal. Dolgozzunk gyorsan, hogy a vaj ne olvadjon el. Majd adjuk hozzá a többi hozzávalót is és gyorsan dolgozzuk össze. Tegyük folpackba a kész tésztánkat, mehet a hűtőbe legalább fél órára. A hideg tésztát lisztes munkalapon nyújtsuk ki 5 mm vastagságú kör alakra. A piteforma átmérőjétől nagyobbra kell nyújtanunk a tésztát, hogy az befedje a peremet is. Tekerjük fel a nyújtófánkra a tésztát és gördítsük bele a piteformába.  A tésztát a peremekhez is igazítsuk be. Majd szurkáljuk meg egy villa segítségével az alját, súlyozzuk le hogy meg ne emelkedjen a tészta, és már repülhet is a tök után 180C-os sütőbe 15-20 percre.

A megsült tököt kaparjuk ki a héjából és hűtsük szobahőmérsékletűre. A tojásokat habosítsuk fel a cukorral, majd mehetnek bele a fűszerek is, ezzel is dolgozzuk össze. A tökök kikapart héját egy kanál segítségével jól nyomkodjuk át, akár le is turmixolhatjuk. Majd jöhet bele a tojásos masszánk és az enyhén felvert habtejszín is. Alaposan dolgozzuk össze. Boríthatjuk is bele az elősütött tésztánkba. 180C-os sütőben 30-40 perc alatt süssük készre.

Hűtsük hidegre a piténket így könnyen tudjuk majd szeletelni. A legfinomabb másnap, amikor összeérnek az ízek. Tálalásnál díszíthetjük tejszínhabbal, vagy akár kandírozott tök darabokkal.

Jó étvágyat hozzá!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .