Itt az ősz jöhetnek a sütőtökös receptek. És hát sütőtökből nem csak sós ételek készülhetnek, hanem igazán ínycsiklandozó desszertek is. Az Amerikaiak legnépszerűbb tökös pitéjének receptjét hoztam el most nektek. Bevallom félve kóstoltam meg ezt a desszertet, mert nem nagyon vagyok oda a sütőtökért, így elképzelni sem tudtam, hogy lehet belőle finom desszertet készíteni. Hát így, azt kell mondjam tudnak valamit. Ropogós tészta, karamellizált és fűszeres ízvilágú igazán különleges krém. Az egész alapját a jól lekaramellizált tök adja, no meg persze a fűszerek, mint a fahéj, a gyömbér, és a szerecsendió. Ne féljetek kipróbálni szuperfinom lesz a végeredmény!
Fűszeres sütőtökös pite:
Hozzávalók
Tészta:
- 300 g liszt
- 200 g vaj
- 2 ek tejföl
- 1 ek cukor
- 1 nagy csipet só
Krém:
- 1 kg sütőtökvelő sütve
- 200 ml habtejszín
- 2 db tojás
- 150 g barna cukor
- 2 tk őrölt fahéj
- 2 tk őrölt gyömbér
- 1 tk szerecsendió
- 1 citrom reszelt héja
Díszítés:
100 ml habtejszín kemény habbá verve
Elkészítés:
Készítsük elő a tököket. Én 2 db kisebb méretű tököt használok. Felvágom őket négybe és egy kibélelt tepsibe fektetem, héjukkal lefelé. 180C-os sütőben körülbelül 50 perc alatt süssük szép arany barnára.
Amíg sül a tök, készítsük el a pitetésztát. A tészta elkészítéséhez rakjuk egy nagyobb keverőtálba a lisztet és morzsoljuk el a hideg vajjal. Dolgozzunk gyorsan, hogy a vaj ne olvadjon el. Majd adjuk hozzá a többi hozzávalót is és gyorsan dolgozzuk össze. Tegyük folpackba a kész tésztánkat, mehet a hűtőbe legalább fél órára. A hideg tésztát lisztes munkalapon nyújtsuk ki 5 mm vastagságú kör alakra. A piteforma átmérőjétől nagyobbra kell nyújtanunk a tésztát, hogy az befedje a peremet is. Tekerjük fel a nyújtófánkra a tésztát és gördítsük bele a piteformába. A tésztát a peremekhez is igazítsuk be. Majd szurkáljuk meg egy villa segítségével az alját, súlyozzuk le hogy meg ne emelkedjen a tészta, és már repülhet is a tök után 180C-os sütőbe 15-20 percre.
A megsült tököt kaparjuk ki a héjából és hűtsük szobahőmérsékletűre. A tojásokat habosítsuk fel a cukorral, majd mehetnek bele a fűszerek is, ezzel is dolgozzuk össze. A tökök kikapart héját egy kanál segítségével jól nyomkodjuk át, akár le is turmixolhatjuk. Majd jöhet bele a tojásos masszánk és az enyhén felvert habtejszín is. Alaposan dolgozzuk össze. Boríthatjuk is bele az elősütött tésztánkba. 180C-os sütőben 30-40 perc alatt süssük készre.
Hűtsük hidegre a piténket így könnyen tudjuk majd szeletelni. A legfinomabb másnap, amikor összeérnek az ízek. Tálalásnál díszíthetjük tejszínhabbal, vagy akár kandírozott tök darabokkal.
Jó étvágyat hozzá!