Tiramisu: amikor a legtöbb ember meghallja ennek a desszertnek a nevét összefolyik a nyál a szájában. Én meg aztán amúgy is nagy kávé rajongó vagyok. Hát még ha az egy desszertben is fellelhető, na annál nincs is jobb. Nekem erről a desszertről mindig egy jó kis habos jegeskávé jut eszembe. Olyan egyszerű elkészíteni még sütést sem igényel, és mégis olyan fenséges mint ízében mint megjelenésében. Akkor szeretem a legjobban mikor már legalább egy éjszakát állt a hűtőben. Tökéletesen megpuhul a piskóta és összeérnek az ízek. A mascarpone a tejszín a vanília és a kávé. Lehet ez rossz? Számomra biztosan nem.

Szóval, ha nincs időtök, de mégis egy fantasztikus desszertre vágytok, akkor ne hagyjátok ki ezt a receptet.

Tiramisu:


Hozzávalók:

  • 50 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 25 dkg babapiskóta
  • 2 dl habtejszín
  • 2dl feketekávé
  • 1 dl tej
  • 40 ml rumaroma
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 4 db tojássárgája
  • 2 ek kakaópor

Elkészítés:

4 tojás sárgáját vízgőz felett elkezdjük felverni. Ügyeljünk arra, hogy az edényünk alja amiben a tojás sárgája van távol legyen a víz szintjétől, különben rántottát fogunk kapni. Addig kevergessük, amíg egy sűrűbb álaggot kezd felvenni és a színe is fakóbb lesz ez a videóban jól látható. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. A mascarponét egy nagyobb keverőtálba borítjuk, erre mehet a tojáskrém, porcukor és a vaníliás cukor. Jól összedolgozzuk. Egy elég kemény állagú krémet kell hogy kapjunk. Én ezen szoktam lazítani egy lágyra felvert habtejszínnel. Nekem így nyeri el a krémünk a legszimpatikusabb állagot.

A 2dl főzött kávéhoz hozzáadjuk a tejet és a rumot is. Ebbe mártogatjuk a babapiskótát. Egy kisebb méretű jénai tálba letesszük az első sort belőle. Figyeljünk arra hogy csak egy pillanatra mártsuk bele a piskótát a kávéba, máskülönben nagyon elázik.  Ha megvan az első réteg piskóta megkenjük a hab felével. Majd megint jöhet egy réteg piskóta, és a maradék krém. Meghintjük a tetejét kakaóporral és hűtőben pihentetjük minimum 4 órát.

A barátaink egyik kedvence a tiramisu így pillanatok alatt bepusziljuk az egészet.

Jó étvágyat hozzá! 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .