Az utóbbi időben hanyagoltam a bulgurt mint köretet, pedig nagyon egészséges és laktató finomság. Így most előkaptam a konyhaszekrényből és egy könnyed tavaszi salátát csináltam belőle. Mellé pedig a húsvétról megmaradt rengeteg tojásból készítettem egy skót tojást is. Itt a tavasz így jöhetnek a színes friss zöldségek, amik kellemesen üdévé teszik a salátánkat. Ez a saláta akár főételként is megállja a helyét. Akik nem annyira kedvelik a húsos ételeket nekik tökéletes könnyed ebéd vagy vacsora lehet.
De én most készítettem hozzá skót tojást, nehogy lerogyjon a rengeteg tojástól a polc. És nem csalódtam tökéltessen passzoltak egymáshoz. A majonézes tejföllel pedig megkoronáztuk az íz harmóniát. Belemártani a skót tojást a szószba és bekapni mellé egy kis roppanós salátát elképesztően jó. Jöjjön is a recept.
Skót tojás, tavaszi bulgúrsalátával, majonézes öntettel:
Hozzávalók:
Skót tojás:
- 60 dkg sertéshús
- 6 db tojás (főzve, hagyhatod lágyra is, ha úgy szereted)
- 1 csokor petrezselyem
- 2 ek worchestershire szósz
- 1 csapott ek só
- 1 tk bors
- 1 tk őrölt kömény
- 2 gerezd foghagyma
- 1 ek őrölt fűszerpaprika
- 1 l semleges ízű olaj
Panír:
- 15 dkg liszt
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 3 db tojás
Bulgursaláta:
- 1 bögre bulgur
- 1 közepes kígyóuborka
- 1 kápia paprika
- 1 lilahagyma
- 15 dkg csicseriborsó
- 1 csokor petrezselyem
Dresszing:
- 3 ek extra szűz olíva olaj
- fél citrom leve
- 2 gerezd fokhagyma (reszelve)
- 1 csipet bors
- 1 nagy csipet só
Majonézes tejfölös mártogatós:
- 2 dl tejföl
- 1 nagy ek majonéz
- 1 csipet só
- 1 csipet bors
Elkészítés:
A tojásokat feltesszük főni hideg vízben. Én kemény tojásokat szeretnék kapni így 10 percig főni hagyom, forrás után számítva. (A skót tojáshoz gyakran lágyra hagyják a tojást.) Ha tojások megfőttek, akkor jeges vízben hűtjük pár percig majd megpucoljuk.
Elkészítjük a kolbászhúst. A darált húst egy nagyobb tálba tesszük és hozzáadjuk a fűszereket és a foghagymát. Alaposan összedolgozzuk és korongokat képzünk belőle. Ezekbe a lapos korongokba kell belehelyezni a tojást és becsomagolni vele. Ha ezzel megvagyunk bepanírozzuk őket a megszokott módon. Bő olajban arany barnára sütjük őket.
1 bögre bulgurt felteszünk főni bő sós vízben. Amíg fő feldaraboljuk a zöldségeket a videóban látható formára. Majd elkészítjük a saláta dresszingjét. Ami mindössze annyi, hogy minden hozzávalót összekeverünk. Ha a bulgur megpuhult (Forrástól pár perc) leszűrjük és hagyjuk hogy teljesen kihűljön. Beleborítjuk, egy nagyobb salátás tálba beletesszük a felaprított zöldségeket és ráöntjük a dresszinget. Alaposan összekeverjük és meg is vagyunk vele.
Már csak az öntet van hátra. Amihez minden hozzávalót egy kis csuporban összekeverünk.
Tálalhatunk is jöhet a saláta mellé a skót tojás és egy kis tálkába majonézes tejföl.
Készen is vagyunk. Jó étvágyat kívánok! 🙂