Elérkezett az igazi strandidőszak, vele a sült hekk és a főtt kukorica ideje is. Amikor a Balatonon járunk, soha nem hagyjuk ki hogy legalább az egyik nap a hekkes vacsorát együnk. Rajongásig szeretem ezt a halat, na meg persze a steak burgonyát és a kukoricát is. A hekk nagyon hasonlít a tőkehalra teljesen szálkamentes a törzsét leszámítva, így a férjem is ki van békülve vele. Én általában fagyasztva veszem a hekktörzset teljesen konyhakész állapotban. Igazán pénztárcabarát megoldás ez, és ráadásul semmit nem veszít az élvezeti értékéből sem. Azt merem mondani ha otthon készíted el ezt a menüt akkor meg fogod úszni két normál strandos sült hekk árából. Na persze azt a feelinget nem lehet pótolni, ha csak nem viszed ki az elkészült ételt a strandra. Szóval hekk sütésre fel. Próbáljátok ki ti is! 😀 🙂
Sült hekk steak burival és grill kukoricával
Hozzávalók:
Sült hekk:
- 5 db kisebb hekk törzs tisztítva
- 10 dkg liszt
- 1 nagy ek őrölt fűszerpaprika
- 1 citrom reszelt héja
- só
- bors
- 1 l olaj
Steak burgonya:
- 1 kg apró újburgonya
- 1l olaj
- só
- bors
- 1 ek őrölt fűszerpaprika
- 1 kis marék kakukkfű
Grill kukorica:
- 2 db zsenge csemegekukorica
- 1,5 l víz
- 1 nagy ek vaj
- só
Elkészítés:
A megtisztított és átmosott hekkeket szárazra töröljük, majd beirdaljuk mindkét oldalát körülbelül centinként. Ez megkönnyíti a sütést és dizájnosan néz ki. Alaposan sózzuk és borsozzuk meg. Egy magasabb falú tányérba tegyük bele a lisztet, borsot, őrölt fűszerpaprikát és a citromhéjat. Keverjük össze és alaposan forgassuk bele a haltörzseket. Rakjunk fel egy magas falú serpenyőt vagy wok-ot a tűzhelyre. Öntsünk bele 1 liter olajat és hevítsük fel. Mehetnek bele a lisztes haltörzsek. Süssük aranybarnára mindkét oldalát.
Az újburgonyákat alaposan mossuk meg, majd vágjunk minden darabot négybe. Itassuk le róla a nedvességet és ugyan csak bő forró olajban süssük aranybarnára. Közben a fűszereket keverjük össze egy kis tálkában. Ha a burgonya megsült itassuk le róla az olajt és fűszerezzük be a házi fűszerkeverékkel, rázzuk össze alaposan.
A kukoricát vágjuk félbe és tegyük bele egy kisebb fazékba. Engedjük fel annyi vízzel ami bőven ellepi és főzzük 15 percig. Ha megfőtt leszűrjük. Egy grillserpenyőt alaposan kivajazunk és belefektetjük a kukoricákat. Nagyon magas hőfokon pirítsunk oda a kukoricának. Végül ízlés szerint sózzuk.
Én majonézzel tálaltam ez igazán jól illik ehhez az összeállításhoz.
Jó étvágyat hozzá! 🙂