A kínai gyorséttermek egyik legkedveltebb étele és hát persze nálunk is nagy kedvenc. Sok-sok kísérletezés után meglett a tökéletes elkészítési mód. Ez a kaja tényleg függővé tudja tenni az embert egyszerre jelennek meg benne az édes a savanyú és a sós ízek is. Fűszeres ízű tészta friss ropogós zöldségekkel és omlós csirkemellel. Habár nem a diétás menük közé tartozik, de azért megéri néha elkészíteni, mert annyira finom, ízletes és különleges.
Kínai sült tészta szezámmagos csirkével
Hozzávalók:
Sült tészta
- 1 csomag spagetti tészta
- 2 db répa
- 4 db gomba
- negyed közepes fej fehérkáposzta
- 1 db nagy fej vöröshagyma
- 1 csokor újhagyma
- 3 ek olaj
- só
- feketebors
- 1,5 dl szójaszósz
- 2 ek barnacukor
- szecsuáni bors
Szezámmagos csirke
- 70 dkg csirkemell
- 9 nagyobb evőkanál liszt
- 2 db tojás
- fél csomag sütőpor
- 1,5 dl víz
- só
- bors
- 8 ek ketchup
- 1 ek csiliszósz
- 1 ek méz
- 4 ek szezámmag
- 1 l olaj a sütéshez
Elkészítés:
Tegyünk fel forrni vizet a tészta kifőzéséhez. Ha felforrt mehet bele a spagetti és főzzük aldentére. Ez körülbelül 8 perc. Szűrjük le és tegyük félre
Készítsük el a pirított zöldségeket. A répát pucoljuk meg és gyaluljuk vastagabb szeletekre. A gombát és a vöröshagymát vágjuk fel nagyobb cikkekre. A káposztát vastagabb csíkokra és a csokor újhagymát pedig karikára. Egy wokban hevítsük fel a 3 evőkanál olajat. Dobjuk rá a vöröshagymát és a répát, pirítsuk 2-3 percig majd jöhet rá a gomba, káposzta és az újhagyma is. Ezzel is pirítsuk 1-2 percig sózzuk borsozzuk és ezt is tegyük félre.
Készítsük el a tészta öntetét. A szójaszószt öntsük a wokba kezdjük el hevíteni és adjuk hozzá a cukrot és a szecsuáni borsot. Forraljuk vissza a folyadékot 1/3-ra. Majd ebbe a szószba jöhet a spagetti tészta pirítsuk meg a tésztát állandó kevergetés mellett. Ha a szószunkat már teljesen beitta a tészta és kicsit megpirult levehetjük a tűzről és hozzákeverhetjük a zöldségeket is. Ezzel meg is vagyunk.
Jöhet a csirke elkészítése. A csirkemellett 2×2 cm es kockákra vágjuk. Sózzuk és borsozzuk. Elkészítjük a tésztabundát. A lisztet összekeverjük a tojással, sütőporral, sóval, borssal és a vízzel. Beletesszük a csirkemellet és elkeverjük, hogy a szósz mindenütt befedje. Egy nagyobb serpenyőbe olajat hevítünk és szép aranybarnára sütjük benne a bundás csirkemellet.
Végül elkészítjük hozzá a ketchupos szezámmagos szószt, amibe beleforgatjuk majd a kisült csirkét. A ketcuphoz hozzákeverjük a csiliszószt, mézet és a szezámmagot. Alaposan elkeverjük és beleforgatjuk a kisült csirkemellet. Én csak annyit szoktam beleforgatni a szószba ami el is fogy, mert eláztatja a ropogós bundát.
Tálalásnál szedjünk egy kis tésztát és halmozzunk rá néhány csirkefalatot végül megszórhatjuk néhány karika újhagymával.
Jó étvágyat hozzá! 🙂