Rántott tök felturbózva hússal és sajttal. A húsimádóknak kifejezetten ajánlom, hogy próbálják ki a rántott tök efféle változatát is. Magában is nagyon finom ebéd vagy vacsora tud lenni, de egy friss salátával vagy mártogatóssal még jobban fel lehet dobni. A panírba szeretek keverni különféle magvakat, mert amikor megsülnek annyira aromásak és roppanósak. Igazán fel tudják dobni a snassz panírt is.
Töltött rántott tök tzatziki mártogatóssal
Hozzávalók:
Töltött tök:
- 1 kisebb zsenge főzőtök
- 60 dkg darát sertéshús
- 10 dkg sajt (pl. trapisat)
- 1 tk őrölt fűszerkömény
- 2 gerezd fokhagyma
- bors
- só
- 1 l semleges ízű olaj a sütéshez
Panírozás:
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 10 dkg liszt
- 4 db tojás
- 3 ek szezámmag
- 3 ek tökmag
Tzatziki:
- 1 db kígyóuborka
- 2 dl tejföl (vagy joghurt)
- 1 ek citromlé
- 1 csokor kapor
- só
- bors
Elkészítés:
A tököt megtisztítjuk és körülbelül ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Egy kanál segítségével kivájjuk a közepét.
A darált húshoz hozzáadjuk a fűszereket, a fokhagymát és a sajtot is. Alaposan összedolgozzuk. Fogjunk a kezünkbe egy tökszeletet és töltsük a közepébe a darált húsos keverékünket. Ezt minden szelettel ismételjük meg. Majd következhet a panírozás. 3 magasabb falú tányérba tegyük bele a zsemlemorzsát, a lisztet és a tojásokat. A tojást egy villa segítségével keverjük homogénre. A zsemlemorzsához pedig adjuk hozzá a szezámmagot és a durvára tört tökmagot is. A töltött tököket forgassuk először a lisztbe, majd a tojásba és végül a zsemlemorzsás keverékbe. Bő forró olajban süssük mindkét oldalukat szép aranybarnára.
Készítsük el a tzatzikit. Reszeljük le az alaposan megmosott kígyóuborkánkat egy almareszelőn. Majd adjuk hozzá a fűszereket, a tejfölt, a citromlevet és az apróra vágott kaprot is. Alaposan dolgozzuk el.
Mi általában úgy fogyasztjuk, hogy a tököt beletunkoljuk a tzatzikibe. Szerintem nagyon finom így együtt.
Jó étvágyat hozzá!