Manapság már nem számít annyira nagy kuriózumnak a rizstészta. Ez főként abból adódik, hogy nem tartalmaz glutént, így az arra érzékenyek is bátran fogyaszthatják. Na meg persze nem feledkezzünk meg az ázsiai éttermek egyre növekvő számáról sem. A rizstésztát is megannyi féle ételben fel lehet használni, pont úgy mint a nálunk elterjedt búzalisztből készült társát. Nagyon ínycsiklandozó lehet levesekben, egytálételekben vagy akár töltve is. Leginkább két változata terjedt a rizstésztának, ami az alakját illet. Mégpedig a szélesmetéltre igen csak hasonlító vastagabb és cérnametéltre hajazó vékonyabb változat. Én most a szélesebb változatot használtam fel egy nagyon ízletes fűszeres egytálételhez. Amiből, ha kihagyjuk a csirkét akár a vegáknak is szuper választás lehet egy könnyed vacsorára.
Ázsiai csirkés zöldséges rizstészta
Hozzávalók:
- 300g rizstészta
- 600 g csirkecomb filé
- 1 db sárgarépa
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 1 db zöld kaliforniai paprika
- 1 db lilahagyma
- 2 szál zöldhagyma
- 2 db csiperkegomba
- 3 gerezd fokhagyma
- negyed citrom leve
- 1 marék földimogyoró
- 3 ek olaj
- só
- frissen őrölt bors
Szójás szósz:
- 1,5 dl szójaszósz
- 1 tk reszelt gyömbér
- 2 ek halszósz
- 1 ek cukor
- negyed citrom leve
- 1 ek chili szósz
Elkészítés:
Egy vokban hevítsük fel az olajat. Dobjuk rá a felcsíkozott csirke combfilét, majd sózzuk, borsozzuk adjuk hozzá a reszelt fokhagymát és negyed citrom levét is. Addig pirítsuk a csirkét amíg szép aranybarnára nem sül.
Tegyünk oda forrni vizet egy nagyobb lábasba, kissé sózzuk meg. Ha felforrt mehet bele a tészta és 3 perc alatt főzzük készre. Szűrjük le és tegyük félre.
Ha a csirke megpirult szedjük ki egy tányérra, majd tegyük félre ezt is. Pótoljuk a wokunkba az olajat ha szükséges, majd jöhetnek a zöldségek. Mégpedig a felkarikázott zöldhagyma, a felszeletelt lilahagyma, a felcsíkozott paprikák, a hosszában legyalult sárgarépa (én zöldséghámozót használtam) és a felcikkezett gomba is. Körülbelül 3-4 percig pirítsuk nagyon magas hőfokon, mivel az a cél hogy kissé megpiruljon és ne főjön. Jöhet hozzá egy kis só és frissen őrölt bors is. Keverjük össze majd szedjük ki ezt is és tegyük félre.
A wokot töröljük szárazra. Mehet bele a szójás szószunk összes hozzávalója és forraljuk össze 1-2 perc alatt. Mehet is a szószunkba a rizstészta és alaposan oszlassuk el az egész tésztán. Majd már jöhetnek is vissza a wokba a zöldségek és a csirke is. Villa segítségével forgassuk össze.
Pirítsunk egy maréknyi földmogyorót, majd törjük durvára egy mozsárban. Ezt a kész ételünk tetejére szórhatjuk.
Ezzel készen is vagyunk. Tálalásnál még megszórhatjuk egy kis mogyoróval és apróra vágott friss petrezselyemmel.
Jó étvágyat hozzá!