Sushi

Mára már a sushi is igen elterjedt és ismert ázsiai étellé vált. Amiért  valaki vagy nagyon oda van vagy rá sem tud nézni, és el sem tudja képzelni hogy miért lett ennyire népszerű ez a rizses étel a nagyvilágban. Persze ez utóbbi főként a norilapnak és a nyers halhúsnak is köszönhető, ami igen gyakran összetevője a különböző fajtájú sushiknak. Merthogy nagyon sok féle sushi létezik, de úgy gondolom, hogy a legelterjedtebb talán a Maki sushi, erről már majdnem mindenki hallott és talán már meg is kóstolta egy ázsiai étteremben.

Így most ennek a susuhi változatnak hoztam el a receptjét nektek, hogy akár otthon is e tudjátok készíteni. Ez egy igazán vagány kaja lehet ha összeültök a barátokkal vagy eljönnek a rokonok, biztosan ámulni bámulni fognak, hogy milyen szuper dolgot hoztál össze.

De milyen sushik is léteznek még? És mivel is fogyasztják leginkább a sushit?

Nézzük a legnépszerűbbeket:

Maki Sushi:                                                                      Futo Maki:

                           

Nigiri Sushi:                                                                     Gunkan Maki:

          

Ura Maki:                                                                          Te-Maki:

         

Oshi Sushi:                                                                       Chirashi Sushi:

      

A sushit általában különböző szószokba mártogathatjuk, hogy ezzel még ízesebb legyen számunkra a falatka. És gyakran fogyasztják savanyított gyömbérrel is.

Szójaszósz: 
Erős jellegzetes ízű szósz, igazán érdemes kipróbálni és jól beletunkolni a suishinkat.

Gyömbér:
Két sushi között rágcsálhatunk egy kis marinált vagy savanyított gyömbért. Így minden újabb ízkombinációt igazán ki tudunk majd élezni. Vigyázzatok, mert néhány fajtája igen csípős tud lenni.

Wasabi:

Japán retek, szerintem ezt a pikáns krémet majdnem mindenki ismeri. De aki mégsem annak csak annyit, hogy óvatosan! 🙂

Nah de akkor most, hogy már kicsit többet tudnunk a sushiról nézzük is a Maki Sushi receptjét.

Maki Sushi

Hozzávalók:

  • 10 dkg füstölt lazac (lehet nyers is)
  • 10 dkg kígyóuborka
  • 1 db kaliforniai paprika
  • 1 db répa
  • 1 db avokádó
  • 1 tk wasabi krém
  • 6 db nori lap
  • 400 g sushi rizss
  • 5,4 dl víz
  • 50 ml mirini(rizsecet vagy szaké)
  • 1 kk só
  • 1 tk porcukor
  • 1 dl szójaszósz

Mossuk át a rizst legalább hétszer, míg a rajta lévő víz átlátszó nem lesz. Tradícionálisan: minimum hétszer kell átmosni kevergetve, óvatosan dörgölve, hogy leváljon róla minden keményítő, majd háromszor keverés nélkül leöblíteni.

Tegyük fel főni a kimért vízzel . Kis lángon dolgozzunk, fedő alatt, épp annyira, hogy csak kicsit forrjon, de ne zubogjon a víz. Ha a levét elfőtte, vegyük le tűzről, és még egy kis ideig hagyjuk lefedve, úgy hogy egy fakanalat tegyünk a fedő alá. Ez az idő körülbelül 30perc. Ha már nem gőzöl a rizsünk, vagyis kihűlt akkor jöhet is rá a rizsecetes keverék.

A rizsecetet keverjük össze a sóval és a porcukorral. Hagyjuk, hogy feloldódjanak benne. Majd a riszt tegyük át egy nem fém lapos edénybe amiben szét tudjuk teríteni, és locsoljuk meg a rizsecetes keverékkel, vagyis a sushi-zu-val. Forgassuk őket össze és hagyjuk fél órát állni, de ne takarjuk le.

Ha jól dolgoztunk, egy olyan rizst kell kapnunk, ami ragad, és ha bevizezzük a kezünket, akkor jól formálható.

Összeállítás:

A norilapot (18 x 21cm), a rövidebb oldala mentén vágjuk ketté.

Tegyük sushitekerőre (makisu), a norilapot a fényesebbik oldalával lefelé fordítva és fedjük be rizzsel úgy, hogy a norilap egyik hosszanti oldalán egy 1 cm-es csíkot hagyjunk szabadon. Itt fog majd összetapadni a tekercs, amikor feltekerjük.  Vizezzük be a kezünket mielőtt a rizshez nyúlunk, mert nagyon rátapad másképpen a kezünkre. De vigyázzunk a vízzel, mert a norilapnak nem tesz jót, ha vizes lesz.

A rizs közepén a hüvelyujjunkkal húzzunk egy vékony csík wasabit. Vigyázat! Nagyon erős.

Majd jöhet a szélétől számítva körülbelül 2 cm-re a töltelék. Először húzzunk egy csík vaszabit majd kedvünk szerint variálhatjuk a különböző zöldségeket és a halat. A zöldségeket vékonyabb csíkokra vágjuk fel a halat pedig 1×1 cm-es szeletekre.

Fogjuk össze a sushitekerőt, tekerjük fel, majd néhány erős mozdulattal húzzuk szorosabbra. Ezt párszor ismételjük meg, amíg a tekercs jól össze nem tapadt és elnyeri végső hengeres formáját.

A kész Sushi tekercset vágjuk el félben, majd pedig a feleket harmadoljuk el. De ha kisebb falatokat szeretnénk akkor akár nyolcba is vághatjuk.

Tálaláskor szójaszósszal chili szósszal és vasabival kínáljuk. Evőpálcikával tunkolhatjuk a különböző szószokba.

Jó étvágyat hozzá! 😉 🙂

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .