Megérkezett a tavasz és vele a kellemes meleg idő is. Így hoztam nektek egy frissítő citromos pitét, aminek a tetejét tavaszi virágokkal díszítettem. A torta alapja egy omlós tészta, amibe citromos tojáskrém kerül a tetejére pedig a megmaradt tojásfehérjét kenjük. Szeretek tojáshabbal díszíteni, mert annyira feldobja a süteményünk küllemét és mégis olyan egyszerű vele dolgozni. Ha valami frissítő citrusos desszertre vágysz, akkor mindenképpen ajánlom ezt a receptet.

Tavaszi citromhabos pite


Hozzávalók:

Tészta:

  • 175 g liszt
  • 100 g vaj
  • 2 ek porcukor
  • 1 db tojássárgája
  • 2 ek hidegvíz
  • 1 csipet só

Krém:

  • 2 db citrom reszelt héja és leve
  • 100 g porcukor
  • 4 db tojás sárgája
  • 2 dl habtejszín
  • 80 g vaj
  • 0,8 dl víz
  • 1 ek keményítő

Tojáshab:

  • 4 db tojás fehérje
  • 330 g porcukor

Díszítés:

  • 1 db citrom
  • ehető tavaszi virágok

Elkészítés:

Először a pitetésztát készítjük el. A hideg vajat elmorzsoljuk a lisztel. Majd hozzáadjuk a cukrot a sót a tojás sárgáját és a hideg vizet is. Gyorsan összedolgozzuk, hogy a hozzávalók ne melegedjenek fel. Folpackba tesszük és a hűtőben fél órát pihentetjük.

Amíg a tészta pihen elkészítjük a citromos krémet. A tojások sárgáját egy kis lábasba tesszük, hozzáadjuk a citrom levével elkevert keményítőt és nagyon alacsony hőfokon krémet főzünk belőle. Ha nem tudjuk a nagyon alacsony hőfokot biztosítani, akkor dolgozzunk vízgőz felett. Ha kész a tojáskrémünk hozzáadjuk a vajat, a cukrot és a citrom héját is. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Ez idő alatt felverjük a habtejszínt és ha kihűlt a krém beleforgatjuk azt is. Betesszük a hűtőbe, hogy jó hidegre hűljön a krém.

A tésztánkat belenyújtjuk a formánkba. Jól megszurkáljuk egy villa segítségével és lesúlyozva 15 percig sütjük 180C-on. Levesszük a súlyt a tésztáról és további 10 percig sütjük.

Elkészítjük a tojáshabunkat a pite tetejére. A tojások fehérjét félig felverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a cukrot. Egy kemény fényes habot kell kapnunk.

Ha minden alkotóelemünk kihűlt összeállíthatjuk a tortánkat. A tésztába belerétegezzük a krémet és rátesszük a habot. Magas hőmérsékletű sütőben addig sütjük, amíg a tojáshab a tetején kicsit meg nem barnul. Megvárjuk míg kihűl. A tetejét díszíthetjük citrommal mentával és tavaszi virágokkal.

Jó étvágyat hozzá! 🙂

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .