Megérkezett a tavasz és vele a kellemes meleg idő is. Így hoztam nektek egy frissítő citromos pitét, aminek a tetejét tavaszi virágokkal díszítettem. A torta alapja egy omlós tészta, amibe citromos tojáskrém kerül a tetejére pedig a megmaradt tojásfehérjét kenjük. Szeretek tojáshabbal díszíteni, mert annyira feldobja a süteményünk küllemét és mégis olyan egyszerű vele dolgozni. Ha valami frissítő citrusos desszertre vágysz, akkor mindenképpen ajánlom ezt a receptet.
Tavaszi citromhabos pite
Hozzávalók:
Tészta:
- 175 g liszt
- 100 g vaj
- 2 ek porcukor
- 1 db tojássárgája
- 2 ek hidegvíz
- 1 csipet só
Krém:
- 2 db citrom reszelt héja és leve
- 100 g porcukor
- 4 db tojás sárgája
- 2 dl habtejszín
- 80 g vaj
- 0,8 dl víz
- 1 ek keményítő
Tojáshab:
- 4 db tojás fehérje
- 330 g porcukor
Díszítés:
- 1 db citrom
- ehető tavaszi virágok
Elkészítés:
Először a pitetésztát készítjük el. A hideg vajat elmorzsoljuk a lisztel. Majd hozzáadjuk a cukrot a sót a tojás sárgáját és a hideg vizet is. Gyorsan összedolgozzuk, hogy a hozzávalók ne melegedjenek fel. Folpackba tesszük és a hűtőben fél órát pihentetjük.
Amíg a tészta pihen elkészítjük a citromos krémet. A tojások sárgáját egy kis lábasba tesszük, hozzáadjuk a citrom levével elkevert keményítőt és nagyon alacsony hőfokon krémet főzünk belőle. Ha nem tudjuk a nagyon alacsony hőfokot biztosítani, akkor dolgozzunk vízgőz felett. Ha kész a tojáskrémünk hozzáadjuk a vajat, a cukrot és a citrom héját is. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Ez idő alatt felverjük a habtejszínt és ha kihűlt a krém beleforgatjuk azt is. Betesszük a hűtőbe, hogy jó hidegre hűljön a krém.
A tésztánkat belenyújtjuk a formánkba. Jól megszurkáljuk egy villa segítségével és lesúlyozva 15 percig sütjük 180C-on. Levesszük a súlyt a tésztáról és további 10 percig sütjük.
Elkészítjük a tojáshabunkat a pite tetejére. A tojások fehérjét félig felverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a cukrot. Egy kemény fényes habot kell kapnunk.
Ha minden alkotóelemünk kihűlt összeállíthatjuk a tortánkat. A tésztába belerétegezzük a krémet és rátesszük a habot. Magas hőmérsékletű sütőben addig sütjük, amíg a tojáshab a tetején kicsit meg nem barnul. Megvárjuk míg kihűl. A tetejét díszíthetjük citrommal mentával és tavaszi virágokkal.
Jó étvágyat hozzá! 🙂