A cukkini szuper jó nyári zöldség, imádom a selymes ízét és azt is hogy pillanatok alatt el lehet készíteni. Nem beszélve arról, hogy alig tartalmaz kalóriát, így akár diétához is alkalmasak lehetnek a belőle készített ételek. A cukkinikrémleves egy nagyon finom és egyszerű elkészítési módja ennek a csodás zöldségnek. Felturbózva egy kis kaporral és szerecsendióval igazán izgalmas ízvilágot ad. Én a krémlevesekre alapvetően nem sajnálom a feltéteket, mivel ezek annyira jól fel tudják dobni ezt a fajta ételt. Így itt sem voltam fukar ezekkel. Használtam sajtot, savanyított cukkinit, tökmagot és pár csepp olívaolajat is. De persze nyugodtat el is hagyhatjátok, úgy is nagyon finom lesz a végeredmény. Forró nyári napokon igazán hűsítő ebéd vagy vacsora válhat ebből az ínycsiklandozó krémlevesből.
Kapros cukkinikrémleves
Hozzávalók:
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 3 ek olaj
- 1,5 kg cukkini
- 1 tk szerecsendió
- só
- bors
- 2 l zöldségalaplé
- 2 dl tejszín
- 1 nagy csokor friss kapor
Savanyított cukkini:
- 1 kisebb cukkini gyalulva (szalagra)
- 2 dl víz
- 0,7 dl fehérbor ecet
- 1 ek cukor
További tetszőleges feltétek:
- 10 dkg füstölt sajt
- 5 dkg tökmag
- pár csepp extra szűz olívaolaj
Elkészítés:
Először a savanyított cukkínit készítsük el, hogy amíg a leves elkészül a cukkini átvegye a páclé aromáját. Pucoljunk meg egy kisebb cukkinit majd hosszában gyaluljuk le. A vizet keverjük össze a cukorral és az ecettel és tegyük bele a cukkini szalagokat. 1 órát hagyjuk benne pácolódni , majd szűrjük le.
Jöhet is a leves elkészítése. Az apróra vágott vöröshagymát pirítsuk le az olajon egy nagy leveses fazékban. Jöhet rá a fokhagyma is, ezzel is pirítsuk még egy kicsit. Majd adjuk hozzá a megtisztított és felkockázott cukkinit is. Hagyjuk pirulni az olajon pár percet, néha keverjük meg. Adjuk hozzá a fűszereket a kapor kivételével és öntsük fel az alaplével. Forrástól számítva körülbelül 15 percet főzzük. Majd adjuk hozzá a tejszínt és a kaprot, már csak 1-2 percig hagyjuk főni. Jöhet is a turmixolás egy botmixer vagy kancsós turmix segítségével alaposan turmixoljuk össze a levesünket.
Én hidegen szeretem ezt a levest a legjobban, de persze melegen is nagyon finom!
Tálaláskor szedjünk egy leveses tányérba a krémlevesből, tegyünk rá egy kis savanyított cukkinit. Szórjuk meg dúrvára tört tökmaggal és füstölt sajtforgáccsal végül pedig csepegtessük meg extra szűz olívaolajjal.
Jó étvágyat hozzá!